Terug naar Nieuws uit de Gemeente oldambt

Oldambt: week van de Democratie


week van de democratie Oldambt

Ieder jaar wordt er door het Dollard College in Oldambt, de ‘Week van de Democratie’ georganiseerd, en leerlingen mogen zo op een leuke manier kennis maken met de lokale politiek.
De burgemeester, de griffier en een aantal raadsleden werken hier met veel plezier aan mee.

Er wordt eerst met raadsleden op de school zelf gesproken over een aantal onderwerpen; hoe gaat het er in de in de raadszaal aan toe? Wat is debatteren? Wat is een raadsvoorstel en hoe bedenk je argumenten vóór en tegen een voorstel.
En als afsluiting is er ‘het debat’ van de scholieren over een raadsvoorstel in de Halte van Democratie, in de echte raadszaal dus.

Door de scholieren is er na een goede voorbereiding, een woordvoering gemaakt. Na een wat voorzichtige start kwam het debat dan ook goed op gang.
Na een schorsing waarin de leerlingen kijken of er misschien een beetje water bij de wijn kan worden gedaan om tot een compromis te komen, ging het debat stevig verder, met weer veel nieuwe en scherpe argumenten.
Daarna volgde stemming.

Het is altijd leuk om mee te werken aan de Week van de Democratie. Als we jongeren enthousiast kunnen maken voor de lokale politiek zien we ze wellicht later terug in diezelfde politieke arena. En wie de jeugd heeft….

Janet de Wal (fractievoorzitter Partij vóór het Noorden Oldambt)

.