Bedrijvigheid en werkgelegenheid

Suspendisse vel nunc fermentum tempus eros sit amet ultricies nisi. Sed facilisis ipsum sit amet dui efficitur ultrices. Sed vitae neque vitae purus scelerisque aliquet. Praesent condimentum est scelerisque fermentum hendrerit. Sed facilisis ipsum sit amet dui efficitur ultrices.

Bedrijvigheid / werkgelegenheid

Bedrijven

Werk en banen zijn de sleutel om tal van problemen in Oost-Groningen op te kunnen lossen en zeker ook in de gemeente Oldambt. Eén van de speerpunten van de Partij voor het Noorden is dat er een evenwichtig opgebouwd banenspectrum komt. Daarmee bedoelen we dat er voor ieder opleidingsniveau werk is. Een gezond vestigingsklimaat is nodig voor economische activiteit. De gemeente kan daaraan bijdragen door een uitnodigende, dienstbare, creatieve en inventieve opstelling.

De Partij voor het Noorden ziet een toename van grotere bedrijven en daarmee werkgelegenheid in Oldambt als zeer positief. Mooie voorbeelden hiervan zijn Hyzon/Holtshausen, Perkin Elmer en Google. En die ruimte moeten we ook bieden.

Kritisch op grootschalige bedrijven

Toch wil de Partij voor het Noorden dat we kritisch zijn op de komst van meer datacenters en mega-bedrijven naar Oldambt. Mega bedrijven die veel energie vragen en weinig werkgelegenheid opleveren, en bovendien het landschap aantasten hebben niet onze voorkeur. Dit heeft ook een te grote impact op het leefgebied van mensen. Dus zorgvuldig kijken naar de plek en wat het daadwerkelijk aan banen brengt. Daarom kijken wij als lokale partij ook zeer kritisch naar de plannen tussen Westerlee en Scheemda en willen we ook kijken of er een alternatieve plek is.  

De Partij voor het Noorden wil een gemeente die samen met ondernemers randvoorwaarden creëert voor het succesvol ondernemen in Oldambt. Ook met de verdere ontwikkeling van het centrum van Winschoten willen we een toekomstbestendig ondernemersklimaat creëren.

Dat begint met een goed vestigingsklimaat: goed kunnen wonen met een aantrekkelijk cultuur- en uitgaansaanbod. Niet alleen in Winschoten bestaat ruimte voor startende ondernemers (zogenaamde Startups) maar zeker ook in de diverse dorpen. Juist zij hebben ruimte nodig, een soort van broedplaats; die ruimte hoeft de gemeente niet zelf te realiseren, maar ze kan deze wel mede mogelijk maken.

 

Incubator

Om ondernemende schoolverlaters en startups te kunnen faciliteren wil de Partij voor het Noorden het initiatief nemen om te kijken naar de mogelijkheden van het opzetten van een “Incubator”. 

Een incubator is een locatie/pand dat nieuwe te ontwikkelen bedrijven helpt met starten en groeien door diensten zoals huisvesting, managementtraining en toegang tot financiers en netwerken te bieden. Hiermee wordt een brug geslagen tussen de startende ondernemer/schoolverlater en de toekomstige partners die voorwaardelijk zijn om een nieuwe onderneming te starten.
Hiermee wil de Partij voor het Noorden innovatie stimuleren en het ondernemerschap voor jongeren binnen handbereik brengen. Dit kan worden gefinancierd vanuit Horizon2020. (geld uit de Europa)

 

Snel internet

Snel internet in ons gebied is in aantocht maar gaat de Partij voor het Noorden nog niet snel genoeg. Juist dit snel internet is essentieel om dit gebied economisch te ontwikkelen en bedrijvigheid aan te trekken.

 

Bereikbaarheid

Aan de bereikbaarheid van Oldambt kan nog veel gesleuteld worden; zo kent Winschoten de Blauwe Roos als zeer hinderlijk verkeersknelpunt. De Partij voor het Noorden blijft de focus houden op de aanpak van dit knelpunt. Ook is de Partij voor het Noorden voorstander van een snelle en goede treinverbinding met Duitsland en Groningen.