Terug naar Van de Wethouder

Oldambt pakt overgewicht aan

Gepubliceerd op:
Oldambt pakt overgewicht aan

Er is een categorie kinderen die niet eens ontbijt. We zijn al projecten gestart, zoals gezond koken op basisscholen, om die slechte gewoonte tegen te gaan , aldus Wethouder Boon #PvhN

 

De gemeente Oldambt wil de komende jaren een sprong maken in het landelijke gezondheidsklassement. ,,De situatie is nu best zorgwekkend”, zegt wethouder Bard Boon (PvhN).

De gemiddelde levensverwachting is in Oldambt met 79,3 jaar twee jaar lager dan het landelijk gemiddelde. ,,Ook scoren we gemiddeld genomen hoger op het gebied van diabetes, hoge bloeddruk, roken, drinken en dementie. Verder is aangetoond dat kinderen in onze gemeente slecht eten. Er is een categorie die niet eens ontbijt. We zijn al projecten gestart, zoals gezond koken op basisscholen, om die slechte gewoonte tegen te gaan. Al met al vind ik het geschetste beeld best zorgwekkend en wij willen hier structureel iets aan doen.”

Boon wil op de jaarlijkse lijstjes van het Centraal Bureau voor de Statistiek beter scoren. Daarvoor is een meerjarenstrategie, 2017-2020, uitgestippeld. ,,We willen het negatieve beeld kantelen en de nota heet daarom: Samen werken aan positieve gezondheid. Daarvoor gaan we samenwerken met specialisten van het UMCG en de RUG.”

Want, zo weet Boon, ,,60 procent van de Oldambtsters is bijvoorbeeld te zwaar. Dat is geen goede ontwikkeling, want overgewicht leidt tot gezondheidsklachten. Wij willen daarom dat ouderen en kinderen meer gaan bewegen en sporten. We gaan nog intensiever werken met buurtcoaches. Vanaf het nieuwe schoolseizoen gaan we veilig zwemmen invoeren voor kinderen. Vroeger heette dat schoolzwemmen. In 2010 zijn we daarmee gestopt. We stellen de kinderen nu weer in staat om een zwemdiploma te halen. Zwemmen draagt bij aan een betere gezondheid en daarnaast is Oldambt een watergemeente en vinden we het van belang dat iedereen kan zwemmen.”

Wethouder Boon vindt dat Oldambt de laatste jaren al veel aandacht heeft voor gezondheid. ,,Maar we weten niet exact wat het effect is. Daarvoor laten we de specialisten uit Groningen invliegen. We laten het niet bij eenmalige projecten, maar willen de strijd tegen ziektes, gerelateerd aan weinig sporten en slechte leefgewoontes, structureel aanpakken. Er is veel geld nodig om de komende jaren aan de slag te gaan. We gaan daarover met de raad in gesprek.”

Bron: Tammo Beishuizen DvhN

  Wethouder van Oldambt sinds 1 februari 2021

   Wethouder van Oldambt sinds 1 februari 2021
01-03-2021 Even voorstellen: Jurrie Nieboer Geschreven door KIRSTEN OLTHUIS voor de Oldambster In zijn kamer op het gemeentehuis treffen we een montere nieuwe wethouder. Voor zo ongeveer deenige afspraak die nog op locatie plaatsvindt, want ook hi…
 

Gezondheidsbeleid in de gemeente Oldambt.

Gezondheidsbeleid in de gemeente Oldambt.
  07-06-2017: Recent heeft de gemeenteraad, unaniem, de beleidsnotitie “positieve gezondheid” vastgesteld. In deze notitie worden de belangrijkste speerpunten voor de komende jaren benoemd  op het gebied van “gezondheid …