Terug naar Persberichten

LNG terminal Eemshaven onzeker door komst windmolens?

Gepubliceerd op:

De Eemshaven krijgt zes nieuwe windmolens. Deze krijgen een tiphoogte van 212 meter hoog. Onder andere op de strekdammen waar de boten binnenvaren komen twee nieuwe windmolens. Ook op het Vopak-terrein komen twee nieuwe windmolens. Twee andere windmolens staan gepland voor het terrein waar de LNG-terminal (Liquid Natural Gas) zou komen. De gemeente Eemsmond moet voor de plaatsing van de windmolens de vergunningen afgeven. In 2015 ging Groninger Seaports nog op zoek naar een geschikte locatie voor een LNG-terminal in de Eemshaven. De Gasunie en Groninger Seaports maakten in juni 2015 bekend dat er een grotere behoefte is om gas te importeren nu de gaskraan verder dicht wordt gedraaid. In die zin zou de komst van een LNG-terminal opslag interessant kunnen zijn.

 

1)   Is het college van Gedeputeerde Staten op de hoogte van het plaatsen van deze 6 windmolens in de Eemshaven?

2)   Wanneer de vergunningen worden afgegeven door de gemeente Eemsmond, betekent dat dan een definitieve streep door het plan voor een LNG-terminal in de Eemshaven? Wat is de mening van het College van Gedeputeerde Staten over de mogelijke komst van twee grote windmolens op het geplande LNG-terminal terrein die daarmee een streep zetten door de LNG-terminal?

3)   De  Provincie Groningen is aandeelhouder van Groninger Seaports, kan het College het afgeven van een vergunning door de gemeente Eemsmond voor de plaatsing van twee windmolens op het geplande LNG-terminal terrein nog voorkomen?

 

4)   Kan het College van Gedeputeerde Staten aangeven of er een alternatieve locatie mogelijk is voor de komst van een LNG-terminal  in de Eemshaven of elders in Groningen?

 

5) Kan het College van Gedeputeerde Staten aangeven in hoeverre er sprake is van de komst van  een LNG-terminal naar Groningen, nu of in de nabije toekomst?

Extra miljoenen voor inhuur extern personeel bij provincie Groningen valt slecht

Extra miljoenen voor inhuur extern personeel bij provincie Groningen valt slecht
 De provincie Groningen heeft vorig jaar meer geld besteed aan het inhuren van extern personeel dan verwacht. Er werd geen 2,2 maar 6,2 miljoen euro aan uitgegeven.
 

PvhN: zicht op zoutwinning ontbreekt

PvhN: zicht op zoutwinning ontbreekt
Groningen/Veendam De Partij voor het Noorden (PvhN) stelt opnieuw vragen aan Gedeputeerde Staten over de zoutwinning door Nedmag. Door: Gerdt van Hofslot De partij doet dat omdat Nedmag een vergunning aanvraagt voor een nieuw winningsplan. Dit voorjaar vroeg de partij ook al opheldering over de risico’s van activiteiten van de zoutwinner bij Gedeputeerde Staten. Dat was kort voordat er e…