Terug naar Persberichten Provinciale Staten

Kritische blik herindeling gemeente Haren

Gepubliceerd op:
Kritische blik herindeling gemeente Haren

Haren, Groningen en Ten Boer: drie voormalige gemeenten die in 2019 werden omgevormd tot de gemeente Groningen, ondanks een gebrek aan draagvlak! Deze week heeft de Statenfractie 27 schriftelijke vragen ingediend over deze herindeling, want waarom wordt de gemeente Scherpenzeel wel ontzien in de herindelingsprocedure en de voormalige gemeente Haren niet? 

Vrij snel na het indienen van de schriftelijke vragen door de Statenfractie werd de kwestie opgenomen door de regionale media. OogTV, Haren de Krant en het Dagblad voor het Noorden schreven ieder een artikel over de ingediende vragen. Hier volgt een kort overzicht.

OogTV

Volgens Gustaaf Biezeveld, woordvoerder van het Burgercomité Haren, is het comité inmiddels druk bezig met een lobby voor het terugdraaien van de herindeling van 2019. De streep door de herindeling van Scherpenzeel is volgens Biezeveld een onrechtvaardig verschil in behandeling door de minister. “Volgens de minister is er bij de bevolking van Scherpenzeel onvoldoende draagvlak voor de beoogde fusie”, zo stelt Biezeveld. “Kortom: exact het omgekeerde van hoe deze minister over Haren dacht.”

Het Burgercomité krijgt ook steun voor haar lobby van de Partij voor het Noorden. De Statenfractie diende deze week een lijst met 27 vragen in bij het college van B&W, waarmee het de herindelingprocedure volledig boven water wil krijgen. “Dat de Partij voor het Noorden dit nu doet, waarderen wij zeer”, zo stelt Biezeveld. “Inwoners en ondernemers van Haren voelen zich verraden, want ze zijn bedrogen door hun provinciebestuur. Deze herindeling heeft veel inwoners heel veel pijn gedaan, zeker nu zij hebben ervaren hoe het gemeentebestuur omgaat met wat voor de inwoners van Haren belangrijk is. Met de herindeling heeft de provincie Groningen de burgers van de gemeente Haren groot onrecht aangedaan.”

 

Haren de Krant

Statenlid Leendert van der Laan van deze partij: “Ook bij het Burgercomité Haren leven nog veel vragen. Vragen waar wij als politieke partij ook geen antwoorden op hebben. Het Burgercomité Haren heeft ons vragen gesteld waar wij als PvhN ook geen antwoorden op hebben ontvangen van GS. De actualiteit van deze week zoals het niet doorgaan van de gemeentelijke herindeling van de gemeente Scherpenzeel en het kritische rapport van de Raad van Europa over de bestuurscultuur in Nederland maken dat de vragen nog steeds actueel zijn. Daarom blijft de PvhN samen met het Burger Comité Haren geïnteresseerd in de antwoorden. Hoewel de meerderheid van de inwoners van de gemeente Haren geen herindeling wilde, kwam deze er toch.

Daarom 27 schriftelijke vragen omtrent de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer.”

 

Dagblad voor het Noorden

Onderdeel van de hernieuwde lobby in Den Haag is het boven water krijgen van alle feiten uit het herindelingsdossier. Daarbij weet het Burgercomité zich gesteund door de Partij voor het Noorden. Statenlid Leendert van der Laan heeft een lijst met 27 vragen ingediend over het fusieproces. De PvdN-woordvoerder wil klaarheid over het hoe en waarom van de stappen die het toenmalig college van Gedeputeerde Staten heeft gezet in de aanloop naar de herindeling. De ontwikkeling die de fusiegemeente sinds 2019 doormaakt, zet de argumenten van toen in een nieuw perspectief.

,,Er is alle reden voor excuses aan de Harenaars’’, vindt Van der Laan. In een paar jaar tijd is het tij helemaal omgeslagen, stelt hij vast. Het Sociaal Domein is door de andere bevolkingssamenstelling in Haren een bescheiden probleem, maar het dossier groeit de nieuwe gemeente financieel boven het hoofd. Mede daardoor plukken de Harenaars de zure vruchten, met lastenverzwaringen tot 50 procent. Tegelijkertijd is Harens grootste financiële zorgenkind, de gemeentelijke grondportefeuille, volledig opgekrabbeld na de bouwcrisis. Na miljoenenafschrijvingen op het uitbreidingsplan Harener Holt, ontpopt deze villawijk zich nu als verkoopsucces, zegt Van der Laan.

,,Zonder herindeling zou Haren nu een van de financieel gezondste gemeenten van Groningen zijn.”

Trouw: De Partij voor het Noorden is 'recht veur zien kop'

Trouw: De Partij voor het Noorden is 'recht veur zien kop'
De Partij voor het Noorden bestaat dit jaar twintig jaar en viert dat met een gooi naar een raadszetel in de gemeente Groningen. Een eerdere poging da…
 

Waarom de Partij voor het Noorden?

Waarom de Partij voor het Noorden?
  Waarom kiezen voor de PvhN?