Terug naar Persberichten Provinciale Staten

Een naam als Google klinkt best wel sexy om binnen de provincie te hebben. Maar zijn datacentra echt het nieuwe goud? | opinie

Gepubliceerd op:
Een naam als Google klinkt best wel sexy om binnen de provincie te hebben. Maar zijn datacentra echt het nieuwe goud? | opinie

 

Groningen lijkt het nieuwe beloofde land te worden voor datacentra, stellen Leendert van der Laan en Dries Zwart. Maar wat leveren ze ons nou echt op?

 

Groningen lijkt het nieuwe beloofde land te worden voor datacentra, stellen Leendert van der Laan en Dries Zwart. Maar wat leveren ze ons nou echt op?

Groningen lijkt het nieuwe beloofde land te worden voor datacentra. Naast de bestaande zijn er plannen voor nieuwe datacentra in Winschoten, Appingedam en de uitbreiding van die in de Eemshaven.

Datacentra zijn nodig voor het internet. Echter waarom komen datacentra naar Groningen? Daar zijn een aantal hoofdredenen voor in willekeurige volgorde: de Nederlandse politieke stabiliteit, voldoende koelwater, 24/7 elektriciteit, een welwillend meewerkende en subsidiërende overheid, goedkope grond, veel ruimte en een goede infrastructuur. Bij elkaar redenen die vrijwel geen enkel land ter wereld kan bieden.

 

De huidige datacapaciteit van datacentra in Nederland is al 5 keer meer voor Nederland dan in eigen land nodig is. Toch komen er steeds meer en vooral in Groningen. Azië, Afrika en Oost-Europa schreeuwen om datacapaciteit maar kunnen politieke stabiliteit, veiligheid, voldoende koelwater en de levering van 24/7 elektriciteit niet garanderen. Is Groningen nu spekkoper?

Bedrijventerreinen zijn lastig te vullen

Grootschalige industrie meldt zich eigenlijk al decennia niet meer in Groningen, dus bedrijventerreinen zijn lastig te vullen. Er verdwijnt eerder meer industrie dan er nog bijkomt en daarmee de werkgelegenheid. In de stad Groningen verdwijnt bijvoorbeeld het laatste stukje grootschalige industrie, Theodorus Niemeijer (tabaksindustrie).

Om toch weer bedrijvigheid op industrieterreinen te hebben is het verleidelijk om deze te vullen met datacentra, onder het mom ‘beter iets dan niets’. Bovendien klinkt een naam als Google, met een hoge internationale merkwaarde, best wel sexy om binnen de provincie te hebben.

Datacentra zijn stroomvreters bij uitstek. En dat in een tijd van klimaatdiscussie en het akkoord van Parijs. Wat dichter bij huis zien wij ook in Groningen heftige discussies over windmolens en zonneparken die een grote aanslag zijn op het open Groninger landschap. Datacentra dragen in ieder geval geenszins bij om het open landschap open te houden en om minder energie te verbruiken.

Enorme restwarmte

Heel cynisch, maar niet ondenkbaar, is dat alle windmolens en zonneparken in Groningen straks de energie produceren voor de datacentra. Bovendien gebeurt er nog steeds niets met de enorme restwarmte die de datacentra zelf produceren in Groningen. Dat zou een van de eerste zaken zijn die goed geregeld zou moeten worden en bij de gunning voorwaardelijk moet zijn.

Want wat leveren datacentra nu echt op voor Groningen? Het levert werkgelegenheid op wordt gesteld. Klopt, maar hoeveel nu precies? Bij Google in de Eemshaven werken op papier 350 mensen. Navraag leert dat de heft daarvan in Amsterdam werkt. Dan blijven er nog 175 mensen over. Bij navraag blijkt dat deze mensen voornamelijk werken in schoonmaak en beveiliging.

Prima beroepen, maar de vraag blijft hoeveel Groningers bij dit datacenter werken als (hooggekwalificeerd) technisch personeelslid? Er zijn nog heel veel vragen waar wij geen antwoord op hebben omdat politiek Groningen niet welkom is bij bijvoorbeeld Google in de Eemshaven. Op zich is dat ook vreemd; de politiek is steeds welkom bij diverse grote bedrijven, maar niet bij Google. Bang voor de politiek?

Gronings Goud

Elke Groninger is zich waarschijnlijk bewust van het bijzondere Groninger landschap. Dat landschap is wat wij nu Gronings Goud noemen. Door alle duurzame ontwikkelingen als grote windmolens en zonneparken zijn deze ruimte en de vergezichten in Groningen na 2021 niet meer vanzelfsprekend en staat dit onder grote druk. We moeten met elkaar bedenken dat we ons landschap in één keer langdurend kunnen verpesten.

Daarom zou het goed zijn als bestuur en politiek Groningen een visie ontwikkelt en vaststelt en daarmee de regie houdt die recht doet aan de ontwikkelingen van datacentra, het duurzame energiegebruik, het gebruik van restwarmte in combinatie met het unieke Groninger landschap. Dan kunnen datacentra het nieuwe goud zijn, maar wel ingepast in een duidelijke economische en duurzame visie met ontwikkel kansen voor alle Groningers.

 

Oorspronkelijke artikel

Trouw: De Partij voor het Noorden is 'recht veur zien kop'

Trouw: De Partij voor het Noorden is 'recht veur zien kop'
De Partij voor het Noorden bestaat dit jaar twintig jaar en viert dat met een gooi naar een raadszetel in de gemeente Groningen. Een eerdere poging da…
 

Waarom de Partij voor het Noorden?

Waarom de Partij voor het Noorden?
  Waarom kiezen voor de PvhN?