Terug naar Persberichten Provinciale Staten

De Regionale Energiestrategie gaat u aan. Denk daarom niet ‘ze doen maar’, maar blijf vragen stellen!

Gepubliceerd op:
De Regionale Energiestrategie gaat u aan. Denk daarom niet ‘ze doen maar’, maar blijf vragen stellen!

Inwoners van Groningen zijn onvoldoende geïnformeerd over de RES en de daaruit voortkomende plannen voor windparken en zonneakkers. Dat blijkt uit onderzoek van Dries Zwart, Leendert van der Laan en Matthijs Hekert van de Partij voor het Noorden. Zij roepen bewoners op om vooral vragen te blijven stellen.

Sinds twee jaar bepaalt het Nationale Klimaatakkoord mee hoe het platteland van Groningen eruit gaat zien, zonder dat de bewoners van Groningen hierin zijn betrokken.

Wat is er besloten?

De gemeenten hadden hun inwoners moeten informeren maar hebben dat nagelaten. Weinigen zullen op de hoogte zijn wat de Regionale Energiestrategie, kortweg de RES, inhoudt. Weet u wat er over uw gemeente is besloten?

Dat de CO2 uitstoot in Nederland naar beneden moet, daar zijn we het mee eens. Maar dat betekent niet dat we in Groningen alles moeten accepteren.

Het plan om vóór 2030 landelijk 35 TWh (terawattuur) aan energie op te wekken, gaat ook over u. De provincie wil daar namelijk 5,7 TWh aan bijdragen, dat is 16 procent. Of u dat wilt of niet, daarover hoort u in elk geval geïnformeerd te worden door uw gemeente. Dat was ook de afspraak, het college schermde ermee.

Wob-verzoek

Om uit te vinden of en in hoeverre de gemeenten u als inwoner informeerden over de RES, hebben we een beroep gedaan op de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Via een zogenaamd Wob-verzoek vroegen we eind 2020 gemeenten openheid van zaken te geven.

Het duurde lang voordat de antwoorden binnenkwamen, maar onder meer de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Veendam geven aan dat ze hun inwoners in de periode 1 juli 2019 tot 1 oktober 2020 ‘niet specifiek hebben geïnformeerd’ over de RES. “Er zijn geen, fysieke en of digitale, informatiemomenten georganiseerd,” laat Stadskanaal weten.

Wachten op antwoorden

Dit geldt ook voor Groningen, Midden-Groningen, Oldambt, Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Geen van deze gemeenten heeft haar inwoners naar behoren geïnformeerd over de RES en de daaruit voortkomende plannen voor winparken en zonneakkers. We wachten nog op de antwoorden van de gemeenten Het Hogeland en Westerwolde, maar die zullen vast en zeker niet veel anders zijn.

Is er dan geen enkele gemeente die haar inwoners heeft laten weten hoe drastisch hun leefomgeving gaat veranderen? Toch wel. De gemeente Westerkwartier lijkt de enige te zijn. Daar hebben 450 van de 63.660 inwoners een enquête over windparken en zonneakkers ingevuld en zijn er 300 op een informatie-avond afgekomen. Deze krappe 1 procent van de inwoners mocht daar aangeven waar zij graag de windturbines en zonnepanelen wilden laten plaatsen.

Volstrekt onacceptabel

De Groninger gemeenten hebben hun inwoners kortom onvoldoende of niet geïnformeerd over de invulling van de toekomstige Regionale Energiestrategie. Dit is volstrekt onacceptabel en een duidelijk geval van het verzaken van de informeringsplicht van de gemeenten én de provincie: de laatste had veel eerder aan de bel moeten trekken.

Hun reacties hierop? Staat de gemeenten en provincie het schaamrood op de kaken? Wordt de kwestie ontkend? Welnee.

Er is wel degelijk over de RES gecommuniceerd, wordt er gezegd, maar dan met de belangrijkste ‘stakeholders’: E.A.Z. wind, Woningbouwcorporaties, Eska B.V. en Holthausen voor Midden-Groningen, NMF, GREK, LTO-Noord, GSP/SBE en Enexis voor Eemsdelta.

Eigen website gekregen

De stakeholders van gemeente Westerkwartier worden zelfs zo belangrijk gevonden dat zij een eigen website hebben gekregen. Misschien kunnen de 62.910 inwoners die niet aan de enquête meededen daar alsnog over geïnformeerd worden?

Ook opvallend: zakelijke partijen zijn uitgenodigd voor een kop koffie en een presentatie, maar de Groninger zelf moet zijn informatie uit de media halen en erover lezen in de krant. Daarom moeten we als inwoners niet denken ‘ze doen maar’, maar vragen blíjven stellen.

Blijf alert

Inwoners van Groningen, blijf alert. Het gaat immers over u, over uw landschap en om de toekomst van u, uw kinderen en kleinkinderen in deze provincie.

 

Door Dries Zwart, Leendert van der Laan en Matthijs Hekert

Trouw: De Partij voor het Noorden is 'recht veur zien kop'

Trouw: De Partij voor het Noorden is 'recht veur zien kop'
De Partij voor het Noorden bestaat dit jaar twintig jaar en viert dat met een gooi naar een raadszetel in de gemeente Groningen. Een eerdere poging da…
 

Waarom de Partij voor het Noorden?

Waarom de Partij voor het Noorden?
  Waarom kiezen voor de PvhN?