Terug naar In de pers

Jongeren Oldambt gaan redelijk goed om met geld ..door tammo.beishuizen@dvhn.nl

Gepubliceerd op:
Jongeren Oldambt gaan redelijk goed om met geld ..door tammo.beishuizen@dvhn.nl

08-05-2017 " Het heeft me positief verrast dat over het algemeen door jongeren goed met geld wordt omgegaan "

Jongeren in Oldambt gaan over het algemeen genomen goed om met geld en hebben geen grote schulden. ,,Ik was blij verrast”, zegt wethouder Bard Boon (PvhN) van de gemeente Oldambt.

De hoogte van leningen die bijvoorbeeld worden afgesloten varieert van 20.000 tot 200.000 euro. ,,Bij die hoge bedragen gaat het meestal om een hypotheek, dus die bedragen moet je eruit filteren”, meent Boon.

Onderzoek

Op verzoek van de PvdA is jongeren tussen 18 en 27 jaar gevraagd: hoe ze met hun geld omgaan. Aan het onderzoek hebben 429 jongeren meegedaan. Uit het onderzoek ‘Omgaan met geld jongeren in Oldambt’ blijkt dat niet alle jongeren weten hoe rood ze staan. Het gemiddelde negatieve saldo van de jongeren in Oldambt die dat wel wisten, is 291 euro. Verder blijkt dat meer dan de helft van de jongeren een schuld heeft bij hun ouders en dat ze vooral een betalingsachterstand bij een zorgverzekeraar hebben opgebouwd.

Boon zegt vooraf best sceptisch te zijn geweest over de schuldproblematiek onder jongeren. ,,Maar het heeft me positief verrast dat over het algemeen goed met geld wordt omgegaan. Er zijn geen extreem acute gevallen en ook hoeven we niet direct in te grijpen en een plan van aanpak te maken. We moeten het onderwerp daarom ook niet groter maken dan het feitelijk is.”

Zorgen

Zorgelijk vindt Boon wel de ontwikkeling dat studerende jongeren een steeds hoger oplopende schuld vanwege studiefinanciering opbouwen. ,,Dan gaat het om bedragen tussen 20.000 en 30.00 euro. Dat is veel geld voor jongeren die hun leven opbouwen en wellicht ook een eigen huis willen kopen.” Boon vindt eigenlijk dat de landelijke overheid dit probleem moet aanpakken.

Zelf haalt hij een belangrijke kwestie uit het rapport. ,,Dat is dat preventie heel belangrijk is. Op scholen wordt al gebruikgemaakt van informatiemateriaal van de Volkskredietbank (VKB). Misschien dat we er een schepje bovenop kunnen doen.”

In sommige gemeenten worden schulden onder jongeren door de gemeente overgenomen en wordt vervolgens een afbetalingsregeling afgesproken. Boon is voor Oldambt niet zo gecharmeerd van het idee. ,,Wat mij betreft zullen we ook zeker niet een speciaal potje gaan aanleggen. Het probleem is daarvoor ook niet zo nijpend, gelukkig.”

De raad van Oldambt bespreekt het rapport binnenkort in een commissievergadering.

tammo.beishuizen@dvhn.nl

Jurrie Nieboer lijsttrekker en kandidaat wethouder in 2022

Jurrie Nieboer lijsttrekker en kandidaat wethouder in 2022
Jurrie Nieboer gaat in maart 2022 de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de Partij voor het Noorden aanvoeren als lijsttrekker. Nieboer is sinds februari 2021 wethouder voor de Partij voor het Noorden in Oldambt en wil dit graag voortzetten in 2022.  Fractie De Partij voor het Noorden is sinds 2010 vertegenwoordigd in de Raad van Oldambt. Eerst met 1 zetel en in 2014 en 2018 met 3 …
 

Partij voor het Noorden (PvhN) in de gemeente Oldambt wil weten hoeveel plekken er zijn waar bij het uitbreken van brand onvoldoende bluswater voorhanden is.

Partij voor het Noorden (PvhN) in de gemeente Oldambt wil weten hoeveel plekken er zijn waar bij het uitbreken van brand onvoldoende bluswater voorhanden is.
PvhN-raadslid Mark Kalse wil dat weten naar aanleiding van een brand in Westerlee, waarbij donderdag een woning aan de Engelkenslaan totaal door vlammen werd verwoest. Niet voldoende snel en adequaat optreden Volgens Kalse is het niet het eerste voorval waarbij de brandweer in Oldambt niet de beschikking had over voldoende bluswater. ,,In 2012 en 2017 deden soortgelijke situaties zich voor, met …