Historische haven Winschoten

Historische haven Winschoten

 

Sinds 2011 maakt de Partij voor het Noorden (PvhN) in het Oldambt zich sterk voor een Historischehaven in hartje Winschoten. Als locatie komt de kade vanaf De Tramwerkplaats tot voorbij het Van Goghbruggetje bij fastfoodzaak McDonalds in aanmerking. De totale lengte bedraagt ruim 300 meter. Er is plaats voor ongeveer 8 á 10 historische schepen.

 

Geestelijke vader van het plan is de Scheemder Henk de Vrieze die zelf mede-eigenaar is van Tjalk De Jonge Jan uit 1887 en als kind is opgegroeid langs De Rensel. 

 

Rolf van der Marke,  bestuurslid van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB)  heeft in 2011 een bezoek gebracht aan Winschoten. "Hij was opgewonden, want de infrastructuur ligt er al. Meestal wordt hij naar plekken gebracht waar nog fors geïnvesteerd moet worden. Zonder al te grote geldbedragen kan het plan in Winschoten snel worden uitgevoerd." (laaghangende vruchten)

 

De Vrieze trekt met PvhN op naar de gemeente. Wethouders Van den Aker (CDA) en (toen) Zwiers (PvdA) later wethouder Polman (pvda) waren en zijn zeer enthousiast.

 

"Wij willen er ook een werkleer project aan koppelen. Leerlingen kunnen meehelpen de schepen van onderhoud te voorzien en sleutelen aan scheepsonderdelen. Nieboer wijst er op dat de schepen aan bepaalde criteria moeten voldoen. "We streven naar een hoog niveau."

De in de volksmond genaamde Schippersbeurs (WEO de Winschoter Expeditie Onderneming wordt nu gerestaureerd door aanemer Slomp. Tevens is de Harbourclub al een aantal jaren actief in de Tramwerkplaats gerund door Wilbert van der Splinter en Leo Janson. Een gezellige Jazzclub waar je tevens heerlijk kunt eten. (www.harbourjazzclubwinschoten.com ) Ook is de raadszaal van de gemeente Oldambt, Halte democratie,  gevestigd aan de Tramhaven. Nieboer is enthousiast over het plan van de Historische haven, omdat het behalve het toeristisch element ook de loop naar het centrum van de stad kan bevorderen en een opwaardering voor dat deel van Winschoten betekent. "Er is voldoende parkeerruimte en het centrum ligt op loopafstand." 

Op 30 januari 2018 heeft de raad van Oldambt unaniem ingestemd met de verandering van het bestemmingsplan zodat de historische haven nu een feit is. De schouwcommissie is opgetuigd en de schouwcriteria zijn klaar. Ook wordt er gewerkt aan de omgeving van de haven. Bewoners en gebruikers hebben ideeen ingeleverd en aan de hand daarvan wordt een plan opgezet hoe de haven gezelliger te maken en de loop erheen duidelijker aan te geven. 

De stichting Tramhaven Winschoten is opgericht die het “beheer” over de haven krijgt en als tussenpersoon fungeert tussen scheepseigenaren en Gemeente. Binnen die stichting is een schouwcommissie die gaat beoordelen aan de hand van een lijst met wensen of schepen geschikt zijn voor deze haven.

op de website www.tramhavenwinschoten.nl vindt u de bescheiden voor het aanvragen van een ligplaats.

Op onze pagina pers vindt u persberichten over de historische haven

Op onze facebookpagina kunt u recente verslagen en aankondigingen vinden. word lid en mis geen evenement.

Hier kunt u bladeren door de foto,s van de haven zoals deze vroeger was. In de haven hangen borden met deze foto's. klik hier